Verschraling Letterenfaculteit VU

Ongehoord. Zo zijn de veranderingen te duiden die gaande zijn op de Letterenfaculteit. Terwijl Titanic (actiegroep aardwetenschappen) de bestuurskamers bezet omdat hun opleiding zou verminderen in kwaliteit wanneer de bezuinigingen daadwerkelijk doorgaan, wordt de Letterenfaculteit geruisloos omgevormd tot een instituut van stoffigheid. Met het stempeltje topopleiding hopen ze bij Grieks en Latijn een paar enthousiaste gymnasiasten binnen te hengelen, maar ondertussen verliezen ze hun opleiding Nederlandse Taal en Cultuur, Engelse Taal en Cultuur en wordt dit omgevormd tot een treurige opleiding met de meest debiele studienaam ooit, ‘Literatuur en Samenleving’. Willen we pretstudies verminderen, moeten we ze vooral zo gaan noemen.

Mag ik de VU-medewerkers en -studenten er nog eens op wijzen waar de VU voor staat: het verheffen van de Kleine Luyde. Nu hoeft dat natuurlijk niet meer te gebeuren met de protestants gezindte waar Kuyper zijn ogen op had gezet, maar de nieuwe Kleine Luyde in de vorm van de eerste generatie-student verdient het nog steeds verheven te worden. Verheffing gebeurt met Filosofie, jazeker, goed punt! Sterk punt ook! Hoe kan de filosofie echter goed beoefend worden zonder een goede talenfaculteit? Zou Levinas ooit in Nederland bekend zijn geworden zonder de vertalingen van Ad Peperzak en Theo de Boer?

De beoogde verheffing moet ook blijven verheffen in de toekomst. Verheffen bestaat daarbij niet enkel uit het geven van een kader waarin zich de filosofie afspeelt, verheffen bestaat ook uit het presenteren van cultuur. De hardcore Alpha, dat is waar de Letterenfaculteit voor staat. De Alpha die ons Dostojevski presenteert in het Nederlands. De Alpha die onze subtitles verzorgt bij La vie d’Adele. Die Alpha, dat is de Letterenfaculteit en dan moet je niet aankomen met een beschamende ‘Literatuur en Samenleving’.

De faculteit Wijsbegeerte gaat naar alle waarschijnlijkheid fuseren met de faculteit Letteren. Ik zou mijn naam als filosoof echter niet aan een faculteit willen verbinden die haar naam geen eer aan doet. Als de naam van Apple verschijnt op een Japanse namaaktablet volgt daarop een rechtzaak, maar over deze gang van zaken hoor ik nog geen Chinees woord. Ongehoord. Letterlijk.

Deze opinie verscheen eerder in AdValvas, het onafhankelijke universiteitsblad van de Vrije Universiteit (Amsterdam)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.